Sports Centre

Marzahn-Hellersdorf, on the outskirts of Berlin, is a neighbourhood characterised by wide streets, derelict lands and vast parking lots. Its infrastructure heavily favours the use of cars for transportation, rather than promoting cycling, walking and the use of public transport.

The project aims to improve the area by creating new routes for cyclists and pedestrians, densifying the urban fabric and introducing several healthcare-related functions, such as a health clinic and sports accommodation.

A swimming pool combined with a multifunctional sports hall is positioned along the east-west axis—its setback creates a square, drawing people in from the main road.

There is a clear dichotomy in the building’s volumes: one transparent and one closed box. The transparent volume houses the entrance hall with cafeteria as well as the swimming pools. Inside the closed volume, the sports hall and all supporting functions—vertical circulation, locker rooms, showers—are located.

Project in collaboration with Camille Allaman, Ecole nationale supérieure d’architecture de Versailles.